تاریخ هنر در شهرهای ایران

تاریخ هنر در شهرهای ایران

تبلیغات تبلیغات

اصفهان، نگین هنر و تاریخ ایران: سفری در گذرگاه هزار ساله ی هنر و زیبایی

اصفهان، شهر گل ها و پل ها، نگینی درخشان در تاریخ و فرهنگ ایران زمین، همواره به عنوان مهد هنر و تمدن شناخته شده است. گویی در گذرگاه هزار ساله ی تاریخ، هر دوره ای از شکوه و جلال خود، نقشی بدیع بر تارک این شهر نقش بسته است. از معماری های شکوهمند دوران باستان تا ظرافت خیره کننده ی هنر دوران صفوی و قاجار، اصفهان گنجینه ای بی نظیر از هنر و تاریخ را در خود جای داده است.

سفری به اعماق تاریخ هنر اصفهان:

دوران باستان:

حکایات تاریخ از ذوق و هنر مردمان اصفهان در دوران باستان حکایت می کند. سفالینه های ظریف، اشیای فلزی نفیس و منسوجات فاخر، گواه بر مهارت و خلاقیت هنرمندان این سرزمین در هزاران سال پیش است. گویی روح هنر در تار و پود این خاک عجین شده و در گذر زمان، نسلی به نسل دیگر منتقل شده است.

طلوع خورشید هنر در دوران سلجوقیان:

با طلوع خورشید سلجوقیان بر سرزمین ایران، اصفهان نیز درخششی نو یافت. این شهر در دوران سلجوقی به عنوان پایتخت سیاسی و فرهنگی ایران انتخاب شد و شاهد احداث بناهای باشکوهی مانند مسجد جامع اصفهان، پل خواجو و مناره ساربان بود. این شاهکارهای معماری، با گنبدهای فیروزه ای، طاق های بلند و کاشی کاری های ظریف، گویی از دل تاریخ سر برآورده اند تا عظمت و شکوه دوران سلجوقی را به رخ جهانیان بکشند.

عصر طلایی هنر در دوران صفویان:

اما اوج هنر و معماری اصفهان در دوران صفویان رقم خورد. در این دوره، اصفهان به "نصف جهان" مشهور شد و به پایتخت شکوه و جلال ایران تبدیل گشت. شاهان صفوی، حامیان بی بدیلی برای هنر و هنرمندان بودند و در این راستا، اقدامات عظیمی انجام دادند. میدان نقش جهان، مسجد شیخ لطف الله، عالی قاپو و مسجد امام (مسجد جامع اصفهان) تنها نمونه هایی از گنجینه ی بی نظیر هنر و معماری دوران صفوی در اصفهان هستند. کاشی کاری های ظریف، نقاشی های بدیع، گچبری های هنرمندانه و تزئینات منحصر به فرد این بناها، گویی پنجره ای به سوی دنیای هنر و زیبایی گشوده اند.

هنر در دوران قاجار:

با روی کار آمدن سلسله قاجار، شاهد تغییراتی در هنر و معماری اصفهان بودیم. در این دوره، بیشتر از تزئینات گچبری و آینه کاری در بناها استفاده می شد. کاخ چهلستون و عمارت هشت بهشت از جمله بناهای شاخص این دوره هستند که با تزئینات گچبری های ظریف و آینه کاری های هنرمندانه، جلوه ای خاص به شهر اصفهان بخشیده اند.

صنایع دستی، گنجینه ای از هنر و ظرافت:

اما هنر اصفهان تنها به بناهای تاریخی آن محدود نمی شود. این شهر، مهد صنایع دستی نفیس و ظریف نیز است. فرش های دستبافت اصفهان با طرح ها و رنگ های بدیع، خاتم کاری های هنرمندانه با ظرافت و دقت مثال زدنی، میناکاری های رنگارنگ با نقوش و نگارهای ایرانی، قلمکاری های ظریف با خطوط و نقوش اسلیمی، فیروزه کوبی های درخشان با سنگ های قیمتی و مسگری های هنرمندانه با ظرافت و دقت خیره کننده، گنجینه ای بی نظیر از هنر و ظرافت را در معرض دید جهانیان قرار می دهند.

هنر در عصر حاضر:

اصفهان حتی در عصر حاضر نیز، همچنان به عنوان یکی از مراکز مهم هنر و فرهنگ ایران شناخته می شود. در این شهر، هنرمندان بسیاری در زمینه های مختلف هنری فعالیت می کنند و آثار بدیعی خلق می کنند. هرساله نیز جشنواره ها و نمایشگاه های مختلف هنری در اصفهان برگزار می شود که فرصتی برای هنرمندان و دوستداران هنر است تا آثار خود را به نمایش بگذارند.اصفهان، نگینی درخشان در تاریخ و فرهنگ ایران، گویی در گذر زمان، هر دوره ای از شکوه و جلال خود، نقشی بدیع بر تارک این شهر نقش بسته است. با سفر به اصفهان، می توانید از شکوه و جلال بناهای تاریخی، ظرافت صنایع دستی و هنر اصیل ایرانی لذت ببرید. گویی در هر قدم، با شاهکارهای هنری روبرو می شوید که روح را نوازش می دهند و حسی از شگفتی و زیبایی را در وجودتان برمی انگیزند.

در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

مطالب پیشنهادی

آخرین مطالب سایر وبلاگ ها

جستجو در وبلاگ ها